Vårt Arbete

Hur vi arbetar på Lugna Havet

På Lugna Havet boende med stöd erbjuder vi individanpassat stöd för myndiga individer som behöver vägledning för att hantera utmaningar i livet, som missbruk, psykisk ohälsa eller beteendeproblem. Vårt arbetssätt bygger på ett stödjande förhållningssätt där vi fokuserar på att stärka varje individs självständighet och förmåga att skapa ett meningsfullt och hållbart liv.

En del av vårt stöd inkluderar färdighetsträning baserad på Din Bror Din Syster-metoden (DBDS), som hjälper individer att utveckla viktiga färdigheter för att stärka sitt självförtroende och sin förmåga att hantera vardagen.

DBDS Metoden

Vi arbetar med 6 Centrala Grundfärdigheter

Färdighetsträningen består av 15 sessioner, där vi arbetar med individuellt anpassade övningar som stärker varje deltagares förmåga att möta livets utmaningar. Våra certifierade DBDS-färdighetstränare, godkända av Socialstyrelsen, säkerställer högsta kvalitet och individuell anpassning, för att skapa en meningsfull och hållbar utveckling.

Fysisk aktivitet som en del av välmående

Vi ser fysisk aktivitet som en viktig nyckel till både fysiskt och psykiskt välmående. Våra boende uppmuntras till att delta i olika former av träning och utomhusaktiviteter, anpassade efter deras intressen och behov. Vandringar, simning och andra aktiviteter i den natursköna miljön runt Österlen ger möjlighet till återhämtning och fysisk rörelse. Vi har tillgång till moderna faciliteter, inklusive en inomhusbassäng, där vi även erbjuder simträning för våra boende.

Individuell stödplanering

Vårt stöd är baserat på en salutogen och lågaffektiv metodik, där vi fokuserar på varje individs styrkor och resurser. Varje boende får en skräddarsydd stödplan som kontinuerligt uppdateras för att möta deras förändrade behov och mål. Genom att arbeta med individens motivation och aktiva delaktighet, säkerställer vi att stödet alltid är anpassat efter deras specifika situation.

Respekt för individens värde

Vi arbetar utifrån ett normkritiskt perspektiv, där alla människor har lika värde. Detta grundas i de sju diskrimineringsgrunderna, och vår värdegrund med orden Engagemang, Ansvar, Glädje och Ihärdighet genomsyrar vår verksamhet. Vi strävar efter att skapa en miljö där varje individ känner sig sedd, hörd och respekterad. Dessa värden hålls levande genom dagligt ledarskap och strukturerade diskussioner och övningar med både personal och boende.

Nätverk och familjestöd

Vi ser nätverket runt individen som en viktig del av deras utveckling. Därför, när det är möjligt och önskat, involverar vi familjen eller andra delar av nätverket i stödet. Detta kan inkludera nätverksstöd eller familjesamtal för att stärka individens utveckling och deras relationer.